Po odeslání e-mailu je to do značné míry mimo vaši kontrolu. Nový důvěrný režim Gmailu se vám snaží vrátit trochu kontroly tím, že nabízí data vypršení platnosti zpráv a zkomplikuje přeposílání e-mailů.



Důvěrný režim, součástí nového rozhraní Gmailu , funguje, protože technicky nepoužívá standardní e-mailové protokoly k doručení zprávy. Místo toho jsou důvěrné zprávy hostovány na serverech Google. To má své nevýhody – příjemci, kteří si nezobrazují e-mail v Gmailu, musí například kliknout na odkaz, aby otevřeli zprávy v prohlížeči. Přesto je to slušný pokus o zabezpečení e-mailu a je to docela bezproblémové, když všechny strany používají Gmail. Zde je návod, jak to funguje.

Odesílání důvěrných e-mailů

Když toto píšeme, Google spouští důvěrné zprávy. Ujistěte se, že jste pomocí nového Gmailu a nakonec by se to mělo ukázat. Když se vám zobrazí, uvidíte na panelu nástrojů ve spodní části okna pro psaní zprávy nové tlačítko Zapnout/vypnout důvěrný režim.

Klikněte na něj a Gmail se zeptá, kdy chcete, aby platnost e-mailu vypršela, a zda chcete povolit ověření SMS.

Stačí napsat svůj email, jako obvykle. Odznak vás informuje, že jste v důvěrném režimu.

reklama

E-mail také odešlete jako obvykle, i když pokud jste povolili funkci SMS, můžete být požádáni o telefonní číslo.

Poznámka : Pokud nechcete čekat, až vyprší datum splatnosti odeslané zprávy, můžete zprávu také kdykoli otevřít ve složce Odeslané. Uvidíte zde možnost okamžitě zakázat přístup.

Odesílání tedy vypadá, ale s čím se bude muset vypořádat osoba, které posíláte důvěrnou zprávu?

Přijímání důvěrných e-mailů

Příjem těchto důvěrných e-mailů je bezproblémový, pokud je příjemcem uživatel Gmailu s povolenou novou verzí. Vypadá to takto:

Tlačítko Vpřed je deaktivováno a je zde banner vysvětlující funkci. Ale jinak to vypadá jako standardní e-mail.

Po vypršení platnosti e-mailu text zcela zmizí:

Není to složité, že? Je smutné, že věci jsou trochu jiné, pokud příjemce není uživatelem Gmailu, nebo i když je to uživatel Gmailu, který používá e-mailového klienta třetí strany. Místo toho, aby viděli zprávu, uvidí odkaz jako tento:

reklama

K otevření důvěrné zprávy ve svém prohlížeči musí kliknout na tento odkaz. Je to trochu neohrabané, ale svou práci to zvládne.

Zřejmé řešení: snímky obrazovky a kopírování/vkládání

Tato funkce lidem brání v tom, aby vaši zprávu sdíleli jednoduše stisknutím Přeposlat, ale nebrání jim ji sdílet. Nic nebrání tomu, aby někdo zkopíroval a vložil obsah vaší zprávy do nové zprávy a poslal ji dalším lidem. Také jim v tom nic nebrání pořízení snímku obrazovky . Pokud člověku, kterému posíláte e-mail, nelze důvěřovat, tato funkce nebude mít nic jiného než signalizaci, že chcete, aby zpráva zůstala soukromá.

E-mail není zabezpečený

Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že e-mail není zabezpečený. Nebylo to tak navrženo. Zprávy jsou odesílány nešifrované a pro hackery je triviální je zachytit. Dosud nikdo nepoužívá šifrované zprávy , protože jejich nastavení je velmi náročné.

Tato nová funkce Gmailu nabízí svého druhu kompromis. Většinou je to užitečné pouze mezi uživateli Gmailu, ale je těžké si představit, jak by to mohlo fungovat jinak. Můj názor: nepoužívejte to k odesílání bankovních informací nebo hesel, ale zkuste to pro osobní záležitosti, pro které byste raději nevytvářeli trvalý záznam.

ČTĚTE DALŠÍ